Monday, March 12, 2007

Pratik ve Lezzetli Yemek Tarifleri

Tüm bayanların ortak sorunudur,hergün ne yemek yapacağına karar vermek.Yapılan yemeklerin sağlıklı ve besleyici olması, ev halkının ortak damak tadına uyması(kimi soğan kimi sarmısak yemez, kimi kerevize kimi kırmızı ete sürmez elini), birbirine yakışan yemekler yapılması(aynı gün pırasa ve ıspanak pişirecek halimiz yok),sık sık aynı ve benzer yemeklerin pişirilmemesi, karar verilecek yemeğin malzemelerinin evde mevcut ya da en azından kolay temin edilebilir olması gibi şartları vardır günlük yemek menüsü belirlemenin.
Hanımlar daha bir gece önce yastığa başlarını koyar koymaz düşünmeye başlarlar, ne pişirsem yarın?diye.Ertesi sabah kafalarında bu soru işareti ile uyanır, kimi zaman telefonda annelerine ya da arkadaşlarına, çalışan bayanlarsa iş arkadaşlarına sorarlar bütün gün, akşam ne pişirsem?
Sonunda ana yemeğe karar verilir. Bu kez yanına ne pişirsem sorusunun cevabı aranır.Etli kurufasulyenin yanına pirinç pilavı mı, bulgur pilavımı, cacık mı, salata mı?
Erkeklerin sadece akşam iş çıkışı yaklaşıp, acıktıklarını hissettiklerinde gelir akıllarına, akşam ne pişirileceği değil de ne yiyeceği. Bunun cevabına ulaşmak ta çok basittir.Eşini arayıp -ne pişirdin?, eşi çalışıyorsa-ne yiyeceğiz bu akşam? diye sormak yeterlidir.
Yemeğe misafir davetli ise kadının derdi daha da büyür. Misafiri öyle bir iki çeşitle geçiştirmek olmaz, en az 4 çeşit olacak, yanında cacık, salata, komposto, hepsi birden olacak, tatlı olacak vs.
Öyle hergün yenilen sıradan, kolay yemeklerde olmayacak.Biz Türk kadınları bu takıntımızdan derhal vazgeçmeliyiz. Misafire ikram için onlarca yemek, salata, meze hazırlayıp, hem kendimizi harabediyoruz, hem bütçemizi sarsıyoruz, hem yenilemeyecek kadar çok yemek yapıp israfa sebep oluyoruz, hem de misafirperverlik yapacağız diye misafirlerimizi ısrar ede ede tıka basa yedirip, mide fesadına uğramalarına neden oluyoruz.Türk hanımları ne yazık ki ısrarın dozunu çok kaçırıyorlar. Karşılarındaki insanı da çok zora sokuyorlar.İkram edilen tatlıyı yemek istemeyen misafirin-Kusura bakmayın ,şeker hastasıyım, demesini bile bahane olarak kabul etmeyip, -ye Allah aşkına, bir iki taneden birşey olmaz, diyecek kadar gözleri kararabiliyor.
Akşam ne yemek pişirileceğini her gün düşünmek yerine kreşlerde, okullarda, işyerlerinde yapıldığı gibi aylık yemek listesi hazırlamak işinizi çok kolaylaştıracaktır.Böyle bir liste hazırlayıp, buzdolabınızın kapağına asmanızı tavsiye ederim.
İyi bir yemek kitabını el altında bulundurmak ta, yeni yemek tarifleri öğrenmenin dışında, o gün ne pişireceğiniz konusunda size fikir verecektir.Bugün bir iki pratik tarif yazmayı düşündüm. Bunlardan pirinç salatasını et ve tavuk yemeklerinin yanında, hatta günlerinizde salata olarak ikram edebilirsiniz.


Pirinç Salatası
Malemeleri:pirinç, haşlanmış ya da konserve bezelye, havuç, kornişon turşu,yeşil soğan, dere otu, mısır, 2 kaşık sıvı yağ, tuz,arzuya göre taze nane, maydanoz
Yapılışı:Pirinci yıkayıp, biraz tuzlu suda bekletin. Sonra pirincinizi bir tencereye alıp,kavurmadan üzerine kaynar suyu koyup haşlayın. Suyu süzülmeyecek, o yüzden pilav yaparken ölçünüz ne ise ,o mikrada su koyun. Suyun içine tuz ve sıvıyağı ekleyin. Pirinçler pişip, suyunu çekince demlenmesini bekleyip, bir servis kabına alın.Haşlanmış havuçları, kornişonu, yeşil soğanı, dere oyunu vs. doğrayıp, diğer malzemelerle birlikte pirince katıp karıştırın. Üzerine arzuya göre yağ gezdirebilirsiniz.
Deneyin, hem çok lezzetli, hem de çok pratik, hem de sağlıklı.



Yoğurtlu Közlenmiş Biber
Közlenmiş kırmızı biberi( konservesi olabilir) doğrayıp, sarmısaklı yoğurtla karıştırın. Çok lezzetli oluyor.


Tereyağlı sütlü patates püresi
Patatesleri haşlayıp, iyice ezin. Tavada tereyağı eritip, patatesleri koyun, tuz ekleyin, tereyağını patateslere yedirdikten sonra, soğuk süt ekleyin, sütü yavaş yavaş ekleyip patateslere iyice yedirin. Bunu çocuklarınıza tek başına yedirebileceğiniz gibi, kırmızı et yemeklerinin yanında da sunabilirsiniz. Lezzetli ve besleyici.


Patates Köftesi
Patatesi haşlayıp, ezin.Tuz ve karabiber ekleyip yoğurun. Sonra patates püresini doğradığınız sosis yada küçük küpler şeklinde doğradığınız kaşar peynirini içlerine koyduğunuz köfteler haline getirin. Bu köfteleri önce una, sonra yumurta sarısına sonra galeta ununa bulayıp kızartın.


Pizza
Hamuru için malzeme:Un, su, tuz, maya, şeker
Üstü için:Kaşar peyniri, ketçap, süt, arzuya göre sucuk, sosis, doğranmış zeytin, mısır, yeşil biber, mantar vs.
Bir su bardağı ılık suya tuz, bir tatlı kaşığı şeker, mayayı ve yeterince unu koyup, yoğurun.Kabarıncaya kadar dinlendirin.
Bir su bardağı su ile hazırladığınız hamuru, büyük bir fırın tepsisine yayın.Üzerine, biraz süt ile karıştırılmış ketçapı-ki biraz kekikte koyabilirsiniz isterseniz-sürün, Rendelenmiş kaşarı da yayıp, üzerine diğer malzemeleri doğrayıp koyun. Hamura yada pizzanın üzerine yağ koymanıza gerek yok. Sucuk, sosis ve kaşar peynirinin yağı yeterli.Afiyet Olsun...

1 comment:

*-_-**-_-**-_-**-_-* said...

merhabaaa...

blogunuza uğradım...bizimle çalışmak isterseniz bekleriz...

http://hanimhanimcik.blogspot.com/

iyi çalışmalar diliyorum...

ORİFLAME KOZMETİK GÜZELLİK DANIŞMANI