Tuesday, December 19, 2006

Hamile Kadınların Çalışması,Doğum ve Süt İznine İlişkin Yasal Düzenlemeler

Bu konularda İş Kanunu ve Sosyal Sigortalar Kanunu ve 657 sayılı Devlet Memurları Kanununda düzenlemeler yapılmıştır.Hamilelik, doğum izni ve süt iznine ilişkin düzenlemeleri,daha anlaşılır olması açısından maddeler halinde yazmayı uygun buldum.
-Hamilelik süresince çalışan kadına periyodik doktor kontrolleri için izin verilmesi,
-Doktor raporu ile gerekli görüldüğü taktirde ücretinde kesinti yapılmaksızın daha hafif işlerde çalıştırılması gerekmektedir.
-Doğum öncesi ve sonrası 8 er hafta,
-Çoğul gebelik halinde doğum öncesi 10 hafta, doğum sonrası 8 hafta izin kullanmak,
-Doktor raporu ile sakıncalı olmadığı durumlarda doğum öncesi iznin son 3 haftasını kullanıp, artan süreyi doğum sonrası iznine eklemek,
-Sağlık durumunun gerektirmesi halinde doktor raporu ile doğum öncesi ve sonrası izin sürelerini uzatmak ,
-Kadın işçi, işverenin onayına bağlı olmaksızın doğum sonrası izinin bitiminden itibaren 6 aylık (bu süre devlet memurları için 12 aydır)ücretsiz izin kullanmak, haklarına sahiptir.
-Bütün bu hakların kullanımı işverenin onayına tabi değildir.Doğum öncesi ve sonrası izin sürelerinin uzatılması, doğum öncesi iznin bir kısmını doğum sonrası izin süresine eklemek için doktor raporu gereklidir.
-Doğum beklenenden erken gerçekleşirse bu durumda kullanılamayan doğum öncesi izin süresinin doğum sonrası izin süresine eklenmesi mümkün değildir.
-Kadın çalışan doğumdan itibaren çocuğun 1 yaşını doldurmasına kadar günde bir buçuk saat süt izini kullanabilir,süt iznini kaç bölümde ve günün hangi saatlerinde kullanacağını kadın çalışan düzenler.Bu düzenlemeyi işverene bildirir, işverenin bu düzenlemeye müdahale hakkı yoktur. Bu süre günlük çalışma süresine dahildir.
-Hamile kadının doğum öncesi ve sonrası yasal iznini kullandığı işverence bildirilmiş,doğum öncesi iznin başlamasından geriye doğru 1 yıl içinde toplam 120 gün analık sigortası primi ödenmişse SSK tarafından çalışmadığı yasal izin süreleri için kadın çalışana geçici iş göremezlik ödeneği verilir. Bu ödeneğin verilmesi için kurum doktoru tarafından verilmiş rapor aranmaz. Sadece doğum izninin yasal süreden daha uzun kullanılması halinde kurum doktorundan rapor gereklidir.

No comments: